O nominalizare Oscar, 5 nominalizări Globul de Aur, un premiu BAFTA.
„When Harry Met Sally…” (Când Harry a întâlnit-o pe Sally) este o dovadă indubitabilă – dacă mai era nevoie – că amestecul unor ingrediente potrivite – un regizor priceput la comedii (Rob Reiner), un scenariu excelent (Nora Ephron) și o distribuție superbă (Billy Crystal, Meg Ryan) – este garanția unui film aproape perfect.
În 1977, într-o călătorie cu mașina de la Chicago la New York după absolvirea facultății, sarcasticul Harry (Crystal) o anunță pe snoaba Sally (Ryan) că nu vor putea fi niciodată prieteni întrucât, în logica sa adesea strâmbă, “bărbații și femeile nu pot fi prieteni, pentru că intervine întotdeauna chestia sexuală”. La sfârșitul călătoriei, cei doi se despart, pentru a se întâlni întâmplător câțiva ani mai târziu și apoi din nou, după ceva vreme, când ea este pe punctul de a rupe relația cu prietenul ei, iar el s-a separat de soție. Evident, Harry și Sally devin până la urmă prieteni – și, inevitabil, mai mult decât atât, – dar asta e numai o parte din frumusețea filmului.
“Când Harry a întâlnit-o pe Sally” este o comedie romantică inspirată de filme ale lui Woody Allen precum “Annie Hall” (1977), dar actualizată de dialogurile pline de duh ale lui Ephron, care reflectă cu acuratețe stilul de a flirta al vremii. Pe fundalul celui mai cinematografic oraș din lume, New Yorkul, aproape fiecare scenă este deja clasică sau conține replici memorabile: orgasmul simulat de Sally într-un restaurant, după care o femeie de la masa vecină (interpretată de mama lui Reiner) comandă “ceea ce a avut doamna”, sau scena de karaoke din magazin, în care Harry dă peste fosta sa soție, sunt interpretate formidabil de către cei doi actori principali. În roluri secundare se disting Bruno Kirby, ca prietenul lui Harry, și Carrie Fisher, ca prietenă a lui Sally.
O reușită absolută pentru toți cei implicați – Nora Ephron n-a mai scris de atunci un scenariu atât de bun, – filmul a transformat-o pe Ryan într-o actriță foarte căutată la Hollywood, iar pe Harry Connick Jr., care populează coloana sonoră cu melodii clasice ale anilor 1930 și 1940, într-un adevărat star al muzicii. (Joanna Berry, critic de film Time Out, editor, preluat din 1001 de filme de văzut într-o viață)
IMDB : 7,6